„След Демямюк - потоп" е озаглавена декларацията на мениджърския екип на „Кремиковци" АД, разпространена от пресцентъра на комбината.

След тримесечното търпение чашата най-накрая преля. Надеждата, че имате „чисто" намерение „Кремиковци" да работи се изпари заедно с последната бучка кокс, заедно с последната капака чугун, заявяват ръководителите на металургичния комбинат в задочно обръщение към шефа на „Ворскла стийл".

В декларацията се подчертава, че през целия период на договора за ишлеме, фирмата не е изпълнила задълженията си и е отричала постигнатите договорки.

Мениджърите на „Кремиковци" припомнят, че за август, септември и октомври фирмата на Жеваго е била поела ангажименти да осигури суровини и консумативи за 180 000 тона продукция.

В декларацията се предоставят подробни данни за обещаното и изпълнено от украинската фирма.

Според тях от договорените количества въглища са доставени 55%, от аглорудата - 41%, едва 34% от обещания кокс и 51 на сто е договорения скрап.

За въпросния период „Ворскла стийл" е трябвало да преведе над 91 милиона лева такса по ишлеме, като реално са преведени 56% от въпросната сума.

В декларацията се подчертава, че украинската фирма не е изпълнила и ангажимента си за доставката на газ.

Нормалното подаване на природен газ е започнало на 26 август и е прекратено на 11 октомври по молба на „Ворскла стийл", поради невъзможността фирмата да си продада произведения метал, който все още престоява на пристанищата Бургас и Лом.

Мениджърският екип на „Кремиковци" съобщава също така, че „Ворскла стийл" са превели едва 62% от дължимите суми на „Булгаргаз" и 12% от дължимото на НЕК.

Не е изпълнен и поетият през нощта на 11 юли ангажимент за авансово изплащане на заплатите, нещо повече, металурзите не са получили възнагражденията си за август и септември.

В крайна сметка „Кремиковци" АД ще си отиде, безработните металурзи ще станат общи работници, а столичаните-еколози ще спят спокойно, завършва декларацията, подписана от 26 души.