Това не се окончателните присъди, заяви на извънредна пресконференция в Триполи министърът на външните работи на Либия Мохамед Шалкам по повод днешното решение на Наказателния съд в Триполи.

Имаме правни процедури, които гарантират получаването на справедливост, коментира от своя страна министърът на правосъдието Али Хаснауи.
Той добави, цитиран от БТА, че делото автоматично преминава към Върховния касационен съд, който ще има две възможности - след като разгледа делото по същество, да потвърди присъдите, или да ги промени.


В случай, че присъдите бъдат потвърдени и на върховната инстанция, предстои заседание на 9-членния Висш съдебен съвет, който ще разгледа въпроса много внимателно, посочи правосъдният министър. Той уточни, че Висшият съдебен съвет разполага с цялата власт да промени или да отмени напълно решенията, издадени от съдебните инстанции по случая с епидемията от СПИН в Бенгази.

Никой не може да се намесва в работата на нашата съдебна система, коментира министърът на външните работи Шалкам.
Той посочи, че съдът не се влияе нито от позициите и действията на Запада, нито дори от либийския лидер Муамар Кадафи.

Трябва да е ясно, че можем да говорим с всеки, можем да слушаме и обясняваме, но никой не може да оказва влияние върху съдебната ни система, посочи в заключение министърът на външните работи.