Вицепремиерът Румяна Бъчварова събра лидерите на парламентарните групи на партиите, подкрепящи кабинета в Народното събрание, минути, след като стана ясна оставката на МВР шефа Вучков.

След срещата коментар дойде от тъмносиния лидер Радан Кънев, за когото оставката не била окончателна. "Аз все още разчитам, че тези новини не са окончателни, изтъкна той пред медиите.
Впечатлението на Кънев било, че нямало окончателно решение по този въпрос. Има възможност за още разговори, убеден е реформаторът. Той обаче не отговори еднозначно на въпроса дали настоява Веселин Вучков да остане на поста си.

Не знам дали решението му е необратимо като лично решение, каза Радан Кънев. РБ ще искат да разговарят със силовия министър. Искали да чуят лично от него мотивите му. При всички случаи оставка на вътрешен министър би било дестабилизиращ момент в работата на това правителство, каза Радан Кънев.

Нямало индикации оставката на министъра да е свързана с липсата на доверие от страна на министър-председателя към работата на МВР шефа. Той изрази надежда, че интерпретацията, че премиерът е склонен да се раздели с вътрешния министър, но не и с главсека и шефа на ДАНС, да не е вярна.
Не може главният секретар да е по-ценен от вътрешния министър, изтъкна тъмносиният лидер.

Искрено се надявам, че не става въпрос за подобна зависимост, допълни той. На въпрос допуска ли други мотиви за оставката, Кънев каза: "Всичко е възможно".

Истинска суматоха предизвика оставката на господин Вучков в парламента. Цветан Цветанов привика на разговор в стаята на ГЕРБ лидерът на ДСБ Радан Кънев и председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов.

За момента всички отказват коментар. Генерал Атанас Атансов само коментира: "Достойна постъпка. Има си принципи."

Срещата се прехвърли в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева. В парламента дойда и вътрешният министър Веселин Вучков за мотивите за оставката си, който също влезе в срещата в кабинета на председател на парламента. След приключване на блицконтрола към срещата се присъедини и вицепремиерът Румяна Бъчварова.

По-рано Красимир Каракачанов коментира, че ще се иска разговор в широк формат.

Още със съставянето на правителството Борисов 2 беше ясно напрежението, което ще настане между управляващите е ръководствата на силовите структури, а и веднага се заговори за поредните промени в Закона за МВР, които и бяха осъществени. Партньорите на ГЕРБ от Рефроматорския блок и Патриотичния фронт вече поискаха отстраняване на главсека на МВР.

Миналата седмица бяха сменени шефовете на ГДБОП и ГД "Национална полиция".