Да гласуват хората, не парите - това ще гарантира БСП с промени в Изборния кодекс.

Социалистите предлагат промени в работата на ЦИК, които да й осигурят публичност и прозрачност.
Червените искат да се допускат наблюдатели на заседанието на ЦИК и своевременно обявяване на стенограмите от заседанията на интернет страницата й.

Левицата предлага да се въведе съдебен контрол върху всички актове на ЦИК. Така според депутатката Мая Манолова ще бъдат пресечени опитите ЦИК да се използва като политическа цедка, която да преценява партийно субективно кои политически субекти да бъдат допускани до участие в изборите.

Според червените належащо е законодателно да се регламентира начинът на вземане на решения от Избирателните комисии с квалифицирано мнозинство от 2/3. Известно е, че най-големите манипулации на вота и изборни безобразия се извършват в избирателните секции, изтъкна Мая Манолова.

Според нея хората не са забравили видеозаписа от „обучението" в Пловдив, където партийна централа обяснява как бюлетините на опонентите могат да станат недействителни.

Предлагаме да бъде въведено машинно гласуване, каза още Манолова
Ако това предложение на червените не бъде прието, социалистите предлагат на предстоящите парламентарни избори да бъде върнато гласуването с интегрални бюлетини.

Предлагаме да се ограничи броят на застъпниците, заяви още Манолова. Червените предлагат също така да се улесни достъпът на нашите сънародници зад граница в изборите, както и 20 заявления да са достатъчни за разкриването на секция в чужбина.

Социалистите предлагат промени в правилата, регламентиращи предизборната агитация и отразяването й в медиите. Те искат правила за социологическите агенции, които извършват проучвания по повод на изборите - да се обявява по чия поръчка са изготвени и с какъв обхват.

Мая Манолова припомни, че отминалите избори са били най-купените и манипулирани. Съществуват опасения, че следващите избори ще бъдат още по-безобразно организирани и още по-купени, подчерта червената депутатка.
Тя се опасява, че вотът ще бъде откраднат от българските граждани.

Все още червените са разединени относно електронното гласуване. Според Мая Манолова това е бъдещето, но на този етап няма как да се въведе у нас.
Съпартиецът й Младен Червеняков е против електронното гласуване, защото според него българите са много добри хакери и резултатите от вота могат да бъдат подменени.