Корабът "Сейнт Джеймс Парк", отвлечен от сомалийски пирати, на който има петима българи, вече е акостирал на сомалийски бряг, съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов, цитиран от БТА.

От министерството обаче нямат информация дали са започнали преговори за откуп.

Драговест Горанов заяви още, че ако се водят преговори, то те ще са между похитителите и упълномощени лица от фирмата "Зодиак", наела работниците.

Горанов допълни, че от МВнР поддържат постоянна връзка с близките на отвлечените българи на кораба "Сейнт Джеймс Парк".

В понеделник следобед пирати похитиха танкера в Аденския залив. Похитен беше и гръцки кораб, плаващ под панамски флаг в Индийския океан.

 

Всеки момент очакваме пиратите да установят контакт и да започнат преговорите за освобождаването на отвлечения кораб "Сейнт Джеймс Парк". 
                  Капитан Раданов

Според говорителя на мисията на Европейския съюз за борба с пиратите Джон Харбърдвете отвличания са просто неприятно съвпадение и не са координирани, тъй като в двата района, отдалечени на 1600 км, действат няколко пиратски банди.

Танкерът "Сейнт Джеймс парк" е отплавал от Испания за Тайланд. Той превозвал 13 тона химически вещества, използвани в производството на пластмаси.

Освен българи, на борда му има и граждани на Полша, Украйна, Грузия, Румъния, Филипините и Индия.

Експерти прогнозират, че проблемът с пиратите ще се задълбочи, ако не бъде атакуван със затягане на мерките за сигурност и изправяне на виновните пред съда.

Това не е първият случай, в който български моряци са похитени от сомалийски пират.

През април тази година изчезна и корабът "Маласпина касъл" със 16 българи на борда. Той беше освободен след близо месец плен.