За втора поредна година възрастни хора от селата ще се съберат с деца от градовете в рамките на проекта „Приеми ме на село", организиран от Община Габрово, съобщава БНР.

Проектът дава възможност на гражданчетата да станат „внуци на заем", чрез което ще се докоснат до магията на селския бит. Начинанието е полезно и за хората на село, защото разнообразява ежедневието им, превръщайки ги в „баби и дядовци под наем".

Идеята на проекта е да покаже на децата българското село, неговите традиции, привлекателност и чар, които носи непретенциозният живот, който хората там водят. Заедно с това децата имат и шанса да се научават на земеделска работа и да усвояват някои традиционни за България занаяти.

Тази година „приемни села" са Новаковци, Зая, Стоевци, Байкал, Гумощник.

Целта е в инициативата да се включат повече села, възрастни хора и деца. Общата стойност на проекта е 7 300 лева, а финансовата подкрепа от страна на Община Габрово е в размер на 5 680 лева.

Съвместният живот на село започва през септември, уточняват от Община Габрово. Повече информация за проекта може да се намери на сайта на общината.