Няма отправени никакви искания от страна на бунтовниците, в това число и за откуп срещу освобождаването на задържаните в Судан българи. Това заяви пред БНТ Захари Алексиев, изпълнителен директор на авиокомпанията „Хели Ер", която е собственик на пленения хеликоптер. Той се позовава на информацията, която е получил от ООН.

Припомняме, шестима наши сънародници - трима души екипаж и трима механици, са задържани от бунтовническа групировка, която води военни действия срещу правителствените сили в района. Хеликоптерът изпълнявал полет по договор със Световната програма по прехранването към ООН по маршрут Румбек в Южен Судан - Хартум в Судан. За изпълнението на полета са издадени нужните разрешения от суданските и южносуданските власти.

По думите на Алексиев, хората от екипажа са живи и здрави. Те са настанени на безопасно място. „Действително това място е под контрола на тези сили, които се явяват антиправителствени в случая, но се надяваме в най-скоро време случаят да бъде разрешен, може би днес, утре", коментира Захари Алексиев.

Член на организацията, похитила българите, е потвърдил пред електронното издание Судан Трибюн, че нашите сънародници са добре. Той е уверил, че те ще бъдат освободени незабавно, след като бъде потвърдено, че са служители на продоволствената програма, а не на правителството в Хартум.