Вече имаме цяло селище в Антарктида с няколко къщи, с пощенски клон, с православен параклис и с кметство, отчете на пресконференация в БТА ръководителят на българската антарктическа експедиця проф. Христо Пимпирев.

От 1 ноември 2011 до края на февруари 2012  на 13 000 км от България родните антарктици работеха по 7 научни проекта, 4 от които международни с учени от Великобритания, Франция, Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина, и други страни.

„Четирима учени от Япония дойдоха с безмоторен самолет с много парецизна геофизична апаратура да изследва магнитното поле на Антарктида и извърши най-дългия безпилотен полет над Антарктида от близо 200 км.", разказа проф. Пимпирев.

„Когато излетя от българската база и когато кацна на българската база в очите на японците имаше сълзи от радост. След това те отидоха на съседния остров, където пуснаха самолета и той съвсем скоро се разби, така че най-големият им успех беше именно на българската база", добави Пимпирев.

Сред проектите на учените ни са изследвания, свързани с глобалните климатични промени, изследване на човешката кожа, както и на тамошната флора и фауна.

Чл. кор. проф. Николай Цанков е провел клинично проучване на въздействието на климата на Южния полюс върху човешката кожа.

Заедно с учените на ледения континент бяха и фотографката Милена Маринчева, която преживяла голямо премеждие и едва не потънала в ледените води и операторът Емилиян Динов, който прави филм за цветовете и звуците на Антарктида.