Всичките 33-ма чилийски миньори вече са изведени на повърхността, предадоха световните агенции.

Последен шахтата напусна 54-годишният началник на смяна Луис Урсуа. Той беше поздравен от чилийския президент като „капитан, който добре се е грижил за своите мъже".

Урзуа е бил началник на смяна по времето, когато миньорите са работили на 5 август в мината. Той е поел водеща роля сред тях в най-трудните 17 дни, когато те още не бяха открити от спасителните екипи. Тогава те са разполагали само с консерва риба тон и с малко мляко.

Като лидер на групата, която е била принудена да живее в постоянен мрак, висока влажност и високи температури, Урзуа е поддържал реда, духа и солидарността сред тях.

Той е поставял задачи на всеки, за да бъде сигурен, че никой няма да остане изолиран от другите.

Краят на спасителната операция, протекла без усложнения, ще даде началото на тържества в цялата страна в чест на спасените миньори.

Припомняме, 33-мата миньори бяха блокирани на около 700 м под повърхността на земята след като входът на мина за добив на злато и мед се срути на 5 август край Копиапо.

Седемнайсет дни по-късно след аварията бе установено, че са живи в подземно укритие, снабдено със запаси вода и храна.

В мината беше монтирана хидравлична система за пробиване на широка шахта, през която да бъдат извадени миньорите.

Спасителната операция продължи 48 часа, като тя започна с двучасово закъснение от първоначално предвидения час.

Първоначално бяха извадени по-здравите миньори. На излизане от капсулата на всички бяха раздадени тъмни очила, тъй като очите им са отвикнали от слънчевата светлина.

Заедно с радостта от спасяването им, започнаха и първите спекулации около тяхната история, правата върху която вече са продадени.

Личният живот на 33-та също не бе пощаден.

Един от миньорите е станал баща, докато е бил под земята, съпругата на друг отказва да го посрещне, тъй като на мястото е дошла и любовницата му.

Друг от миньорите, който изнесе истински спектакъл при излизането си, помоли всички да не ги превръщат в звезди, тъй като те са обикновени хора и искат да останат такива.