Визитата на представители на либийските въстаници в Москва няма да може да се състои поради технически причини, съобщи руският външен министър Сергей лавров, цитиран от lenta.ru.

За съжаление получихме информация, че представители на протестиращите в Бенгази, който поискаха среща с Москва, поради технически причини са отложили своето посещение, подчерта той.

Лавров изрази надежда, че в най-скоро време опозиционните сили ще могат да осъществят плануваната визита в Русия.

Освен това руският министър поиска да бъде прекратен мандата на Съвета за безопасност на ООН в Либия. По-рано той коментира, че натовската авиация нанася удари не само по военни, но и по граждански обекти. От своя страна противниците на Муамар Кадафи многократно призоваваха северноатлантическия алианс да приложи по-големи усилия за борба с режима на либийския полковник.

Припомняме, няколко страни, сред които Франция и Италия, признаха създаването на Националния съвет на опозиционерите като единствената легитимна власт, която представлява интересите на населението на страната.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.