„Надявам се в края на септември средствата по първа и трета оси на ОП „Регионално развитие“ да бъдат пуснати“. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след среща с ръководителя на Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия Валтер Дефа.

Според Терзиева има постоянен контакт между България и Брюксел, а общата цел е средствата по програмата да бъдат усвоени навреме. Министърът изрично подчерта и че плащания към бенефициентите не са спирани.

Пред Дефа Терзиева е подчертала, че България все още не е получила одитния доклад, както се изисква в европейското законодателство.

„Въпреки това вече сме подобрили процедурите и контролните листове, свързани с контрола при възлагането на обществените поръчки“, обяснява министърът и допълва, че вече са предприети необходимите стъпки, а това което остава е самата процедура, свързана с връчването на одитния доклад, да бъде изпълнена.

От своя страна Валтер Дефа е уверил Терзиева, че до няколко дни ще получим доклада, както и че към страната ни няма отношение, по-различно от това към другите държави от ЕС.

Министър Терзиева е направила предложение през следващата седмица да се проведе техническа среща с одиторите, които ще обучават представителите на Управляващия орган на оперативната програма, както и бенефициентите, като целта да бъде разписването на точен график и действия, за да е ясно кога ще приключат процедурите.

С Европейската комисия мислим в една посока и работим в пълно партньорство и днешната среща е показателна в това отношение, което за мен, като министър е най-важното. Мой приоритет е да възстановим плащанията по програмата, дори и поетапно, като започнем с ос 3“, обобщи министърът.

В Брюксел тя е провела телефонен разговор и с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хан. Терзиева е поставила въпросите за получаването на одитния доклад и за пускането на средствата по оперативната програма след тези по оси 1 и 3.