Няма опасност за хората след снощните взривове в цех на ВМЗ Сопот в Иганово. Това уверение направи военният министър Николай Ненчев в ефира на БиТиВи. Няма опасност и от замърсяване, увери и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Припомняме, вчера вечерта гръмна площадка в шести холандски склад, част от поделение към военния завод за снаряди ВМЗ Сопот в Иганово.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пристигна на мястото на инцидента, веднага успокои, че няма пострадали хора при взрива.

Взривът е възникнал в склад, в който се съхраняват боеприпаси. Там няма производствена дейност, няма и работници. В склада са се взривили около 2000 неуправляеми ракетни снаряда - НУРС. Причините за взрива тепърва ще бъдат установявани от експертите, добави той.

От МВР и МО разследват инцидента във ВМЗ Сопот
Още...

Трикратно експертите са направили проверки и са установили, че въздухът не се отклонява от нормалното състояние. "Веществата, които са били в склада, не са били опасни и хората могат да са спокойни", каза Василева.

Час и половина след взрива министър Ненчев вече е бил на мястото на инцидента, за да се запознае със ситуацията.

"Взривовете вече бяха приключили и бях уведомен, че няма опасност взривовете да продължат", поясни Ненчев. От доклада, който получил, става ясно, че към момента няма опасност за хората. Министерството на отбраната изпратило два бронирани автомобила със специалисти сапьори, които днес ще влязат на мястото.

Ненчев няма информация за наличие на някакви нарушения във ВМЗ Сопот през последните години. Според него е рано да се каже какво е предизвикало взривовете в цеха. Твърде вероятно е да се касае за човешка грешка, добави той. Военният министър уточни, че първоначално е имало стрес сред хората, някои са напуснали населените места. Положението обаче вече е спокойно и те са се завърнали в домовете си.

Ненчев не се съгласи с мнението на бившия шеф на "Терем" доц. Станчо Петков, който каза, че на ключови места във военната промишленост се назначават некомпетентни хора. Военният министър не допуска, че има политически назначения.

"Не допускам, че Божидар Лукарски, който е юрист, ще допусне подобен елемент", каза Ненчев, предвид факта, че Министерството на икономиката е принципал на ВМЗ Сопот.

Доц. Петков пък, който също бе в студиото, поиска среща с министър Ненчев, на която да обсъдят проблемите във военната промишленост.

От първия момент, в който е стъпил в длъжност, Ненчев е бил обезпокоен от проблемите в тази сфера.

"Притеснява ме това, че и при нас се съхраняват също боеприпаси с изтекла необходимост, които трябва да бъдат утилизирани спешно", каза той и допълни, че този процес трябва да бъде извършен в обозримо бъдеще. Въпреки това, той напомни, че МО изпитва сериозни финансови затруднения - около 7 млн. лв са необходими. Ненчев подчерта, че премиерът Бойко Борисов е особено съпричастен към този казус.

"Водели сме рзговори с него, говорили сме с немска фирма, която да предостави такава съвременна камера за утилизацията", каза министърът на отбраната.

Такива инциденти, по думите му, могат да възникнат както в държавно, така и в частно предприятие. Трябва да се върви по-скоро към засилване на контрола, смята министър Ненчев. Според него има основание процесът по утилизация да бъде одържавен.

След последния инцидент Ненчев напомни, че в момента има 190 000 мини, внесени от Гърция. Държавата и МВР охраняват мините на частна фирма, а разходите за това възлизат на 60 000 лв. месечно. Министър Ненчев настоя собственикът на фаталния завод "Миджур" в Горни Лом да плати за утилизацията на тези мини.

Тази сутрин Божидар Лукарски също увери, че няма рискове за населението.

Той уточни, че въпросният склад е 6-ти холандски склад - възможно най-отдалеченият от Иганово, където хора не работят. Там по принцип производствена дейност няма, там има само двама охранители, единият е подал сигнал за пожара, добави министърът пред Нова телевизия.

Според него финансовото състояние на ВМЗ-Сопот не е тежко в момента, тъй като от около 2 години предприятието работи на пълни обороти и има поръчки за година и половина - две напред.

По думите взривилите се неуправляеми ракети, които се изстрелват от самолети и хеликоптери, летят и горят доста ефективно, което е довело до паника сред населението.

До 10 дни съм наредил проверка на складовете в страната. Интересно е, че този инцидент става след началото на проверката, обясни още той.

Безпилотни самолети ще обследват мястото на взрива в склада за боеприпаси, отбелязва БГНЕС.