В присъствието на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер, в сградата на ЕК в Брюксел премиерите на България и Сърбия - Борисов и Дачич, подписаха Меморандум за разбирателство по Проекта за междусистемна газова връзка между Сърбия и България.

Газопроводът между България и Сърбия ще създаде възможност за пренос на газ в двете посоки с обем от 5,5 млн. куб. м/дневно до 9.5 млн. куб. м/дневно.
Проектът ще влезе в експлоатация най-късно до края на 2015 година. Подробното инженерно-техническо проектиране по проекта ще завърши до края на 2013 година, проектната документация ще бъде финализирана до месец март 2014 година, а изграждането ще започне най-късно до месец юли 2014 година.

Българската част ще бъде изградена с безвъзмездна помощ на ЕС по Оперативна програма „Конкурентоспособност 2007-2013", финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 48 млн.евро.

„Винаги съм считал, че колкото по-бързо Сърбия извърви своя път към Европа и стане част от европейското семейство, това би било голямо богатство за целия Балкански полуостров", заяви българският премиер и изрази своята признателност към Европейската комисия за това, че България се ползва от голямата солидарност и помощ на комисията във финансово отношение за изграждането на този конектор.

„Нашите народи са братски и винаги са се подкрепяли, а с изграждането на магистралите, на жп линиите и на газовите връзки, още повече ще се повиши интеграцията на страните от Западните Балкани", допълни премиерът.

„Днес е един от най-хубавите дни по пътя ни към Евросъюза и нашата евроинтеграция", коментира от своя страна сръбският премиер Ивица Дачич.
„Този проект е с изключителна важност за нашия регион, а развитието на енергетиката е една от основните цели на Сърбия", подчерта Дачич.