Столичните полицаи спипаха трима, специализирали се в грабежи от таксиджии, съобщават от пресцентъра на МВР. Двама са криминално проявени непълнолетни младежи, а третият е 23-годишен. Те са сгащени от служители на Шесто районно след поредица кражби и грабежи.

Групата действала по подготвена схема - наемали случайно преминаващо такси и с пристигането на уговореното с водача място, осъществявали грабежа. В зависимост от обстоятелствата или издърпвали от шофьора мобилния му телефон, лични вещи и пари, или един от тях отклонявал вниманието на водача, за да може друг неусетно да ги вземе.

По идентичен начин на 12 юни около 23.30 часа от престъпното трио пострадал 61-годишен таксиметров шофьор. В края на пътуването, на кръстовището на улиците „Бузлуджа" и „Люлин планина", клиентите издърпали мъжка чантичка с лични документи и 280 лева. На следващия ден 64-годишен мъж подал сигнал в полицията отново за открадната в района на ж.к. „Овча купел" чантичка с документи, мобилен телефон и 400 лева.

Минути след полунощ на 25 юни в полицията подал жалба 44-годишен водач на такси - на ул. „Кърпикожух" бил нападнат от трима непознати, които му отнели мъжка чантичка с лични документи, три мобилни телефона и 145 лева. Друг потърпевш - 47-годишен таксиметров шофьор, се оплакал в районното управление за отнети лични документи и 100 лева на 15 юли, около 2.15 часа, на ул. „Месечинка".

На 11 юли тримата извършили две кражби на ул. „Месечинка" - един от потърпевшите се разделил с чантичка с документи и пари, а другият - с мобилния си телефон. На 12 юли, около 01.30 часа, на бул. „Монтевидео" 48-годишен таксиджия също станал жертва на престъпното трио и подал жалба в полицията.

По случаите били образувани досъдебни производства. Криминалистите влезли в дирите на извършителите и тримата били задържани за срок до 24 часа. След доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура те са привлечени като обвиняеми, наложени им били мерки за неотклонение „задържане под стража" за срок от 72 часа. Впоследствие Софийският районен съд постановил постоянна мярка за задържане на двамата непълнолетни.