Депутатите в пленарна зала спорят кой да номинира гуверньор на БНБ. Емил Димитров - Ревизоро изтъкна в хода на дискусиите, че не е задължително най-голяма партия да излъчи най-качествения кандидат. Затова той предложи и народен представител самостоятелно да може да излъчи кандидат за шеф на БНБ, отделно от номинацията на парламентарната му група.

Право на законодателна инициатива има всеки народен представител, подчерта и патриотът Славчо Атанасов. ДПС пък са притеснени кой ще носи отговорност за действията на избрания гуверньор, ако се даде възможност всеки депутат да номинира свой кандидат.

Патриотите отговориха, че който е подкрепил дадената кандидатура, той и ще носи отговорността за номинацията.  Предложението обаче не срещна нужната подкрепа. "За" бяха 65, 28 "против" и 55 се обявиха „въздържал се".

Патриотите не се дадоха и поискаха прегласуване, но резултатът не бе в тяхна ползва отново - "за" - 77, 31 - "против", 46 - "въздържал се". Така номинациите за нов гуверньор на централната банка ще се правят от парламентарните групи или независими депутати.

В 7-дневен срок, след приемането на днешните правила номинациите трябва да бъдат внесени в бюджетната парламентарна комисия. Изборът на управител на БНБ ще бъде публичен. Цялата информация ще се публикува на интернет страницата на НС.

Медиите ще могат да изпращат в бюджетната комисия въпроси към кандидатите, които да му бъдат зададени. НПО-та пък ще могат също да представят становищата си за отделните кандидати преди изслушването им в ресорната парламентарна комисия.

Изслушванията на номинираните за поста на Иван Искров ще бъдат публично изслушани, като препитването им ще се излъчва директно в интернет чрез интернет страницата  на парламента. Самият избор също ще бъде публично излъчван в глобалната мрежа. За избран ще се счита кандидатът, събрал повече от половината гласове на присъстващите в пленарна зала депутати.