Обкръжението на самопровъзгласилия се президент на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо призова населението на страната да подпомогне правителствените войски в „неутрализирането" на предполагаеми бунтовници, предаде „Ройтерс". Изказването събуди нови страхове, че страната ще бъде обхваната от гражданска война, а междувременно сблъсъците в Абиджан продължават.

Най-големият износител на кокос в света попадна в безпрецедентна политическа криза, след като на 28 ноември 2010г. Аласан Утара спечели президентските избори и беше признат от ООН, а съперникът му Лоран Гбагбо обърна резултата от вота с помощта на Конституционния съд и започна кървава саморазправа чрез полицията и армията.

През последните седмици кризата ескалира до пълномащабен въоръжен конфликт в района на Абиджан и западните провинции, като и двете страни извършват жестокости. Вчера 25 души загинаха, след като лоялните на Гбагбо сили обстрелваха с минохвъргачки жилищен квартал и пазар.

Малко преди полунощ говорителят на Гбагбо се появи в ефира на държавната телевизия и призова населението да се включи в „борбата с терористите". „Негово превъзходителство призовава гражданите на Кот д'Ивоар да поемат нужната отговорност и да сътрудничат на силите за сигурност, за да бъдат неутрализирани всички съмнителни елементи", заяви говорителят.

Употребата на паравоенни формирования се разглежда като най-опасното оръжие на Гбагбо. Неговите „Млади патриоти", отряди от разгневени младежи, са отговорни за множество кръвопролития в Абиджан.

Непосредствено преди появата му беше излъчен репортаж, според който ООН помага в страната да влязат наемници от Буркина Фасо, Мали и Сенегал, които след това се бият на страната на бунтовниците. Според наблюдатели президентът не може да прости на Обединените нации за това, че не са го признали за законен победител в изборите.