Само в 30 от 300 болници не са открити нарушения при проверка. Това се посочва в отчета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., внесен преди две седмици в народното събрание.

Според отчета за бюджета на НЗОК за миналата година всички извършени медицински дейности са заплатени изцяло на лечебните заведения. За сметка на това бюджетът на касата е бил актуализиран  два пъти - общо с 325 милиона.

Д-р Хасан Адемов, член на здравната комисия, коментира за БНР, че анализът на нарушенията показва, че те се повтарят през всички тези години, откакто има ВЗОК.

За съжаление на база предписанията и административните наказания, наложени от контролиращите органи не се взимат мерки от страна на лечебните заведения, за да бъдат коригирани", заяви Адемов и допълни, че основен проблем е липсата на конкуренция и съответно на по-строг контрол.

Най-често повтарящите се грешки са свързани с нарушения на алгоритъма на приемане на болните в лечебните заведения, при изписването им, нарушения на алгоритъма при диагностично-лечебния процес.

Това са нарушения, които водят до източване на Здравната каса, коментира Адемов.