ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака" за отстраняване от длъжност на президента Георги Първанов.

Това коментира късно снощи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Като първа стъпка обаче Борисов предложи президентът Първанов да се извини. 

„След като нашите партньори в парламента са го направили (искането за процедура по импийчмънт), след като президентът се изложи по такъв начин, ако не ги подкрепим това какво означава."

По думите на Борисов подкрепата на ГЕРБ е плод на принципна подкрепа на партньори.
"Иначе аз не бих причинил такава криза", каза премиерът и доплъни: "Но те (партньорите от НС) са ми по-важни вече от президента Първанов".

Междувременно и от РЗС поискаха импийчмънт на Първанов. 
                                    Още...
                              

Бойко Борисов определи като „махленски" скандала около отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ, който изостри отношенията между правителството и президента.

Той подчерта, че е оставил широко отворена врата за изход от ситуацията, но Първанов е продължил да нагнетява напрежението:
Президентът, с непремерените си действия, създава реална опасност за нормалната политическа ситуация в държавата. Точно когато ни трябва спокойствие, за да работим в Европа - за еврофондовете и отношението към нас, ние влизаме в една политическа криза с него. Защо? Защото върнахме неговите авери, които провалиха изборите в Турция. Срам ме е, че се стига до такива процеси".

Премиерът беше в Брюксел за шест часа, за да получи годишната награда на Асоциацията на европейските данъкоплатци. Призът му бе присъден за усилията му да прекрати корупцията, бюрокрацията и пилеенето на обществени средства.

Припомняме, преди дни "Атака" обяви, че иска свалянето на президента Първанов от длъжност и започва процедура по импийчмънт. Основното искане на националистите е заради отказа на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция.

За искане на импийчмънт на държавния глава се обявиха и от ДСБ. От там обясниха, че ще прибягнат към тази стъпка, ако се окаже, че има молба за помощ до Садам Хюсеин, подписана от тогавашния председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов.

От СДС също заявиха, че ще подкрепят процедура за импийчмънт на държавния глава, при условие, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.