Пловдивският апелативен съд увеличи на две години присъдата на пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед за проповядване на антидемократична идеология, съобщава БНР.

Условните присъди на районния мюфтия на Пазарджик Абдула Салих и на имама на Сърница Саид Мутлу бяха отменени. Наложени са им административни наказания - глоба от 3000 и 4000 лева.

Апелативният съд остави в сила постановените административни наказания от Пазаржишкия окръжен съд за останалите десет подсъдими.

Припомняме, по делото Пазарджишкият окръжен съд наложи ефективна присъда от една година за Ахмед Муса Ахмед. Той бе признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Да изслуша решението на съда бе дошъл главният мюфтия Мустафа Хаджи. На излизане от залата той каза, че подсъдимите ще се обърнат към Европейския съд по правата на човека.

Един от адвокатите в процеса - Васил Василев, също потвърди, че делото ще отиде в Страсбург. Според него това е единствената възможност за подсъдимите с изключение на Ахмед Муса Ахмед.

От своя страна защитникът на Муса Ахмед коментира, че ще прецени дали да обжалва, след като се запознае с мотивите на апелативните магистрати. Прокуратурата ще направи същото относно отпадналите наказания на районния мюфтия на Пазарджик и на имама на Сърница.