Започнали са уволненията на стачкуващи работници от "Титан АС" ЕООД - Видин, което е в нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Работещите в дружеството, които стачкуват от дни, провеждат протест днес пред Община Видин срещу бездействието на изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов, съобщават от КНСБ.

От синдиката считат, че между изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов и ръководството на „Титан АС" ЕООД - Видин има съгласувани действия за "протакане" на преговорите, не решаване на проблема за изплащане на дължимите работни заплати, както и за груб административен натиск, оказван на стачкуващите работници.

Вчера на среща на стачния комитет, представители на централата на КНСБ и заместник-кмета  на Община Видин и Валери Йорданов, управител на "Титан АС" ЕООД - Видин, бе постигната договореност да се отправи общо искане до НАП за разрешение за "неотложно плащане", за да се изплатят работните заплати на служителите за минали периоди.

Припомняме, заради неизплатени заплати от юли 2014 г. работещите в "Титан АС" Видин започнаха ефективна стачка.

Въпреки това днес изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов е отказал среща, на която да бъде подписано споразумение между общинското ръководство, ръководството на фирмата и стачния комитет, с което да се гарантира изплащането на дължимите възнаграждения. Мотивът за отказа му за среща още тази сутрин е прекалената му ангажираност.

Същевременно във фирмата са връчени заповеди за уволнение на шест стачкуващи работници с мотив "съкращение в щата", което представлява грубо нарушение на чл. 130, ал. 1 от Кодекса на труда и безпрецедентно нарушава чл. 20 от ЗУКТС, заявяват от КНСБ.

Синдикатът напомня, че уволненията на работници по време на ефективна стачка, съгласно българското законодателство, представлява локаут и поради тази причина се обърна към ИА "Главна инспекция по труда" за проверка на място и отмяна на неправомерните заповеди за уволнение.

Още вчера структурите на КНСБ и стачният комитет поискаха спешно заседание на Общинския съвет на Видин, на което да бъдат обсъдени ситуацията и договорът за сметосъбиране между Община Видин и „Титан АС" ЕООД, чрез който се гарантира и изплащането на възнагражденията на работещите в сметопочистващата фирма.