Франция обяви, че ще монтира скенери в Париж и Лил на гарите на високоскоростния влак „Талис", в който беше извършен опит за нападение през лятото, но заради професионалната намеса на случайно намирали се там командоси, атаката претърпя неуспех. Полицията смята, четова нападение може да е свързано с терористичните атаки в Париж, отбелязва „Ройтерс".

През август ислямистки екстремист, носещ автомат, беше обезвреден от пътници в транграничния влак. Френската полиция разследва дали Абедлхамид Абаауд, който е подозиран за „мозък" на атаките в Париж на 13 ноември, е бил замесен.

Скенерите ще бъдат монтирани в Париж и Лил преди 20 декември, като подобни мерки са били планирани в Брюксел и Амстердам, уточни Сеголен Роаял, която е енергиен министър, отговарящ и за транспорта. Тя не е пояснила какъв вид скенери ще бъдат монтирани.

Опасенията относно сигурността след терора в Париж предизвикаха призиви за по-строги проверки на самоличността и багажа, подобни на летищните, по жп гарите, особено след като стана ясно, че поне един от нападателите е пътувал необезпокоявано от Сирия за Европа.

Влакът „Талис" свързва Германия, Франция, Холандия и Белгия.