Евродепутатите
ДПС
Филиз Хюсменова
Мариела Баева
Метин Казак
Владко Панайонов
Ваня Матанова
БСП
Кристиян Вигенин
Илияна Йотова
Атанас Папаризов
Маруся Любенова
Евгени Кирилов
ГЕРБ
Душана Здравкова
Владимир Уручев
Николай Младенов
Петя Ставрева
Атака
Димитър Стоянов
Слави Бинев
Десислав Чуколов
НДСВ
Биляна Раева

Данните на социолозите показват близки проценти за първите три политически сили, като отделните агенции сочат различни победители. При създалата се ситуация едва след като ЦИКЕП преброи всички реални гласове до последната бюлетина, ще може да се каже кой е победителят. Това се случва за първи път през 17-годишния период след падането на тоталитаризма.

ДПС, ГЕРБ и "Платформа европейски социалисти" може да имат по еднакъв брой депутати в ЕП, каза социологът Васил Тончев от "Сова Харис", цитиран от БТА.
По думите му това са най-трудните и уникални избори в историята на България.
Според резултатите от 100-процентова извадка от паралелното преброяване на базата на протоколи от урните ДПС печели с 26,3 на сто, "Платформа европейски социалисти" - 25,1, ГЕРБ - 25, "Атака" - 16,6, и НДСВ - 7,1 на сто.
На базата на тези резултати ДПС ще получи пет мандата, "Платформа европейски социалисти" - пет или четири, ГЕРБ - четири или пет, "Атака" - три, и НДСВ - 1 мандат.

Окончателните резултати ще станат ясни след точното преброяване на ЦИК след два дни, каза Тончев. Той обясни, че методиката е такава, че с една десета може да се получи разлика от цяло депутатско място.
Ако за ДПС резултатът е нормален - около 420 000 гласа, то резултатът не е нормален за БСП, коментира Васил Тончев.



Говорителите на ЦИКЕП ще дадат утре първата си пресконференция в 11.00 часа - дотогава се очаква да са обработени около 98 на сто от резултатите в районните избирателни комисии, съобщи пред журналисти тази вечер Бисер Троянов, говорител на комисията.
Очаква се около полунощ ЦИКЕП да започне да обявява на интернет страницата си извадки от изборните резултати.

29,4% е била избирателната активност в страната, според агенцията, което значи, че малко над 2 млн. души са гласували на днешните избори.

ДПС води с 25.7 на сто, според НЦИОМ по данни от 95 процентаприключило паралелно преброяване, предаде БНР. Разликата между първите трима са две десети от процентаи резултатите могат да претърпят значими промени. БСП печели 25.4 на сто от гласовете, ГЕРБ - 25.2 на сто, "Атака" - 16 на сто иНДСВ - 7.7

Според 100-процентаот извадката на социологическата агенция "Алфа рисърч", ГЕРБ води с 22,4 на сто от гласовете за изборите за ЕП.

Това съобщи социологът Боряна Димитрова, цитирана от Нова телевизия.

По думите й, на второ място е коалиция "Платформа европейски социалисти" с 21.9 на сто от изборните гласове, на трето място е ДПС, което е събрало 19,2 на сто от гласовете. На четвърта позиция е "Атака" с 14,9 на сто от изборния вот, следвано от НДСВ, което печели 6,1 на сто от всички гласове.

ДПС получава 22 на сто от гласовете на изборите за евродепутати, БСП и ГЕРБ - по 21на сто, според паралелното преброяване на социологическата агенция "Скала".
Извадката предполага грешка над един процент. Кой е победителят ще стане ясно само след окончателното преброяванена гласовете от ЦИК, коментира Цветозар Томов от "Скала", цитран от Дарик радио.

Трябва много по-голяма извадка, за да се отчетат малките разлики между ГЕРБ, ДПС и "Платформа европейски социалисти". Това каза социологът Цветозар Томов от "Скала" пред Би Ти Ви.
По думите му резултатите между тях са много близки и до окончателното преброяване на гласовете може да настъпят всякакви промени, като първото място може да бъде заето и от ДПС, и от ГЕРБ, и от "Платформа европейски социалисти". ГЕРБ, и от "Платформа европейски социалисти".

Първите прогнозни резултати на агенция Сова Харис бяха, че пет партии ще изпратят свои представители в Европарламента.
Към 18 часа средната изборна активност за страната е рекордно ниска - 26 процента.

БСП и ГЕРБ са с еднакъв резултат според данните. СДС и ДСБ за момента не минават бариерата и остават извън разпределяне на мандатите.

Според exit polls резултатите на Сова Харис ГЕРБ печели 27.9 процента, или 5 мандата, втори са БСП с 27.6 на сто, но също пет мандата, трети са Движението за права и свободи с 21.8 процента - 4 мандата, четвърта сила е Атака с 14.8% срещу които взима 3 мандата и пети са НДСВ с 8 процента, даващи право на един мандат.

Има вероятност СДС- които се намират в зоната на социологическата грешка, да минат бариерата и да вземат един мандат, който ще дойде за сметка на АТАКА.

Според неокончателни данни, представени от Галъп ГЕРБ печели 24% на стоот гласовете, БСП - 22.5 на сто, ДПС - 16.4, „Атака" - 11.7, НДСВ - 7.1, СДС - 5.0, ДСБ - 4.3 на сто от гласовете.

Съгласно предварителните данни БСП и ГЕРБ печелят по 5 мандата в Европейския парламент, ДПС - 3 или 4, „Атака" - 2, НДСВ - 1.
СДС и ДСБ имат шанс да спечелят по едно депутатско място при евентуално преразпределяне на гласовете.