Заведенията в Студентски град са най-сигурните в страната, заявиха собственици на такива обекти по време на пресконференция в БТА по повод широко дискутирания законопроект за затваряне на заведения в близост до общежитията след 22 ч.

Симеон Донов, управител на подобен обект, съобщи, че всяка седмица всички заведения в квартала са проверявани от общо 60 държавни органи. Понякога дори влизат с качулките и автоматите, възмутено отбеляза той.

Ресторантьорите се обединяват около твърдението, че мотивите за законопроекта са неоснователни. Според тях той цели да осигури сигурността на младите хора, но основният проблем в тази насока не са заведенията.

Мартин Михайлов, собственик на клуб "Строежа", разясни, че във всеки обект в квартала се спазват всички изисквания на Столична община и на Министерството на здравеопазването. Заведенията се обслужват от професионални охранителни фирми с добре подготвен персонал, който може да отреагира във всяка ситуация, заяви той и допълни, че истинската опасност за студентите вечерно време се крие в междублоковите пространства.

Студентите Силвия Петрова и Симеон Мотев също взеха страната на ресторантьорите и предрекоха, че влизането в сила на новия закон ще доведе до хаос в общежитията.

Купоните ще се пренесат по стаите, уверени са студентите, и така никой живущ в блоковете няма да има подходящите условия да учи. Освен това стана ясно, че всяко общежитие в Студентски град разполага само с един охранител на входа, който не може да осигури безопасност на всички студенти, особено в случай на размирици по етажите.

Проблемът престъпността и развратът в Студентски град идват от образователната ни система, смята Петрова. По нейни думи има прекалено много места за студенти в университетите ни и подборът не е старателен.

Голям проблем също е и обучителната програма - студентите не са задължени да посещават лекции и това им дава прекалено много свободно време, което те прекарват в пиене.

Представители на браншовия съюз на българските ресторантьори обявиха категорично, че са "за" подобряване на положението в квартала, но подчертаха, че това трябва да стане по други пътища. Не може държавата да дискриминира студентите по общежития и да ги третира различно от тези на квартири в другите квартири на София, убедени са собствениците на заведения. Грешно е да локализираме проблема с дребното хулиганство само в Студентски град, той е общонационален, посочиха те.

Собствениците на заведения са изготвили писмено заявление със становището си и по-рано тази сутрин са го внесли в Комисията по образованието към Народното събрание.

Сред внесените от тях предложения е и това да се увеличи броят на патрулиращите полицаи, тъй като за момента от 7-мо РПУ използват само две патрулки за следене на реда в този квартал.