ДСБ изпрати възмутено писмо до руския президент Владимир Путин във връзка с присъдите на членовете на бандата Pussy Riot.

Възмутени сме от абсолютно несправедливите присъди над момичетата от Pussy Riot. Те са зле прикрита политическа репресия заради политическия им протест, посочват сините.

Обръщайки  се директно към руския държавен глава, те пишат: Макар по необичаен начин и на смущаващо място те Ви показаха, впрочем както показват хиляди други руски граждани, че не желаят да ги управлявате. Това е свобода на изказа, която е изконно гражданско право.

Според ДСБ мотивирането на присъдите като почит към Православието, като „хулиганство и предизвикване на религиозна омраза" не може да скрие „срамното и дребнаво лично отмъщение" на президента.

Присъдите се мъчат да всяват страх чрез погазване на основни граждански права. Убедени сме, че това е обречено на провал, категорични са сините. Допълват, че последната политическа репресия увеличава пропастта между демократичните стандарти на живот, на хуманно и толерантно управление, и руския феномен все повече приличащ на „култа към личността на вожда" от времето на комунизма.

Припомняме, вчера районният съд в Москва осъди всяка от трите членки на групата на по две години затвор. Трите девойки бяха задържани през март, след като участваха в пънк-молебен в храма "Христос Спасител" през февруари, чрез който призоваваха тогавашния премиер и сегашен президент на Русия Владимир Путин да си подаде оставката.