Зелените внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно решение на 5-членен състав на ВАС.

Това решение оставя в сила Общия устройствен план на община Царево, която разрешава презастрояването на Южното Черноморие.

Зелените дават срок до вторник на Сотир Цацаров, за да се произнесе по случая и да предприеме съответните действия - да поиска отмяна на спорното решение на ВАС от 15 януари 2014.

Тогава ВАС е определил ОУП на общината като необжалваем, както обясни съпредседателят на Зелените Борислав Сандов.

Природозащитниците определиха това решение на върховните съдии като нарушаващо принципа на правна сигурност, гарантиран в Конституцията.

Искаме главният прокурор Сотир Цацаров да поиска чрез съдебно производство отмяна на това решение, настоява Сандов и подчерта: „Това е в неговите правомощия и има голям обществен интерес".

Това е от съществено значение, за да опазим Природен парк „Странджа", нашето Южно крайбрежие от презастрояване, което е заложено в ОУП, който е процедиран без екологична оценка, обясни още Сандов.

Той го определи като тежко нарушение на българското и европейското законодателство. Трябва главният прокурор Сотир Цацаров да изпълни своите задължения по Конституция и да поиска отмяна на това решение на ВАС, призова още съпредседателят на Зелените.

Във вторник зелените отново ще организират протест с искане за отмяна на ОУП на Царево, като до тогава очакват обвинител номер 1 да се прояви като стожер на законността в тази страна.

За по-малко от 24 часа 2500 души са подкрепили подписката на „Зелените" в Интернет. Около 90 души са минали пред Съдебната палата днес, за да подкрепят подписката им, по думите на Борислав Сандов.