От Европейската комисия спряха парите по още две мерки по програма САПАРД.

Снощи късно е пристигнало писмо от комисията до министъра на земеделието Валери Цветанов от генералния директор на дирекция Земеделие в ЕК.

В него се препоръчва въздържане от финансиране поради установени нередности и нарушения.

Мерките по САПАРД, по които е спряно финансирането са „Развитие и диверсификация на икономическите дейности" и „Инвестиции в селското стопанство" .

Решението за спирането на средствата е след извършена проверка от 26 до 30 май от Генерална дирекция „Земеделие" в Агенция САПАРД.

Това стана ясно на съвместна извънредна пресконференция на вицепремиера Плгучиева и министъра на земеделието Цветанов.

Те посочиха, че са им известни конкретните причини за спирането на финансите, но засега няма да ги оповестяват публично.

В момента са сформира работна група от експерти по САПАРД и специалисти от земеделското министерство, които в най-скоро време да заминат за Брюксел.

Вицепремиерът Плугчиева обеща повече информация на 30 юни.

Министърът на финансите Пламен Орешарски каза в кулоарите на парламента, че не разполага с конкретни данни за спрените от ЕК 2 мерки по САПАРД.

„Късно снощи бях информиран от моите представители в Брюксел, че се подготвя такова писмо.
Към настоящия момент обаче нямам писмото, но предполагам, че в него няма да има детайли," заяви Орешарски.
"Става въпрос за още 2 мерки и най-вероятно нарушения, които са установени от последната одитна мисия на „Ди Джи Агри" и от проверките на ОЛАФ, но какви точно, в какъв обхват и за какъв размер средства не бих могъл да кажа на този етап," обясни министърът на финансите.

Двете програми
По „Инвестиции в земеделски стопанства" са одобрени и договорени 1880 проекта със субсидия 523 млн. лв.
От тях платените са 1341 проекта със субсидия 308 млн. лв., а анулирани са 269 проекта на стойност 95 млн. лв.
По мярката остава да бъдат изпълнени и платени 270 проекта с обща субсидия 96 млн. лв.
По мярка „Инвестиции в земеделски стопанства" финансова помощ се предоставя за инвестиции в 5 сектора.
Това са мляко и млекопроизводство; месо и месопроизводство;   трайни насаждения - овощни градини, лозя, ягодоплодни; зеленчуци, цветя, многогодишни етерично-маслени, зърнени, маслодайни култури, многогодишни лечебни растения, тютюн - висококачествени сортове и памук и петия сектор е яйца и яйчни продукти.
Финансовата помощ е в размер до 50 на сто от одобрените инвестиционни разходи, от които 75 на сто се осигуряват от ЕС и 25 на сто - от държавния бюджет на България.
Минималният размер на инвестицията е левовата равностойност на 15 000 евро за секторите „месо и месопроизводство" и  „яйца и яйчни продукти". Ако инвестицията в сектор „месо и месопроизводство" е свързана с отглеждане на зайци минималният размер е в левовата равностойност на 5000 евро.
10 000 евро е минималният размер на инвестицията в секторите          „мляко и млекопроизводство"; „трайни насаждения - овощни градини, лозя, ягодоплодни";  „зеленчуци, цветя, многогодишни етерично-маслени, зърнени, маслодайни култури, многогодишни лечебни растения, тютюн - висококачествени сортове и памук"
5000 евро когато инвестицията е свързана с етеричномаслени култури и многогодишни лечебни растения.
Максималният размер на одобрените инвестиционни разходи за проект е левовата равностойност на 1 000 000 евро. За подпомагане могат да кандидатстват

По мярка "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" са одобрени и договорени 706 проекта със субсидия 169 млн. лв.
От тях платените са 298 проекта със субсидия 54 млн. лв.
Анулирани са 106 проекта на стойност 20 млн. лв.
По мярката остава да бъдат изпълнени и платени 302 проекта с обща субсидия 87 млн. лв.
По мярка "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" финансова помощ се предоставя за проекти в следните направления:
селски туризъм; местно занаятчийство и агроиндустрия; дървообработване и биогорива; бубарство; пчеларство; коневъдство; рибарство и аквакултури; гъбопроизводство; преработка на етерично-маслени култури, лечебни растения и гъби.
Финансовата помощ е в размер до 50 на сто от одобрените инвестиционни разходи, от които 75 на сто се осигуряват от ЕС и 25 на сто - от държавния бюджет на България.