Украинският президент Петро Порошенко написа във "Фейсбук", че визитата на руския президент Владимир Путин в Крим продължава да засилва напрежението в Източна Украйна, съобщават руски медии.

"Пристигането на Путин в украински Крим без съгласуване с украинските власти е предизвикателство за цивилизования свят и продължение на сценария за нагнетяване на обстановката в Донбас", написа Порошенко.

"Подобни посещения означават по-нататъшна милитаризация на украинския полуостров и ще доведат до още по-голяма изолация за него. Само в Украйна Крим има бъдеще, в това число в областта на туризма", коментирал още украинският президент.

Външното министерство на Украйна също изрази решителния си протест срещу „несъгласуваната с Украйна визита в Автономна Република Крим".

До Москва е изпратена протестна нота, с която се искат обяснения за причините за демонстрираното неуважение от президента Путин, премиера Медведев и други официални лица към действащото законодателство на Украйна и нормите на международното право.

Президентът на Русия Владимир Путин днес е в Ялта за заседание на президиума на Държавния съвет, посветено на развитието на туризма в Русия. В рамките на работното посещение в Кримския федерален окръг утре руският държавен глава ще участва в проявите по случай 170-тата годишнина на Руското географско дружество.