На едночасов ефективен протест излязоха работещите в „Топлофикация"-Русе. Те блокираха движението към Дунав мост в продължение на 15-ина минути, съобщава БГНЕС.

Недоволството им е срещу задължителната ежемесечна вноска от 5 %, която трябва да внасят във фонда за компенсиране финансовия дефицит на НЕК.

Протестиращите скандираха "Не даваме 5 %, искаме отмяна!".

Припомняме, фонд "Сигурност на електроенергийната система" бе създаден с приети от депутатите изменения в Закона за енергетиката. Събраните в него пари ще покриват и дълговете на Националната електрическа компания (НЕК), натрупани и при предишен регулаторен период, като това ще се случва ежемесечно. Фондът ще се попълва със средства от производителите, които всеки месец трябва да отчисляват 5% от приходите си за компенсиране на дефицита в НЕК. Търговците на електроенергия в страната също ще трябва да правят вноски във Фонда. Подготвя и се и многохиляден протест на 29 юли. Той е насочен срещу предстоящото вдигане на цената на тока за индустриални цели.

Енергетиците шестваха от централата до кръговото кръстовище пред Дунав мост. Те настояват за отмяна на промените, които касаят създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система". Освен това иска запазване на работните места на работещите и редовно получаване на пълните трудови възнаграждения.

Съпредседателят на КНСБ в дружеството Любомир Керимов обясни, че настояват за отмяна или поне за мораториум със срок не по-малък от една година. По този начин нещата можели да се преосмислят и да се разгледат техните предложения за компромисен вариант.

Председателят на КТ "Подкрепа" в топлоцентралата Тодор Дечев коментира, че до 5-то число трябва да се даде информация за продадената електрическа енергия, а до 15-о число трябва да се внесе сумата. Според него опасността да се намалят възнагражденията на хората и да се съкратят работници е напълно реална заради непредвидения разход от 5 %. Може да се стигне и до фалит на дружеството.

Протестът продължава утре от 11.00 до 12.00 часа край Дунав мост. Ако не бъде постигнат ефект, протестът ще се премести пред Министерство на енергетиката.