Горски пожари унищожиха близо 60 къщи в Пърт, четвъртия по големина австралийски град, предаде „Франс Прес". Огненото бедствие излезе от контрол, докато войници продължават да се борят с щетите от циклона Яси, поразил региона наскоро.

Високите температури и силния вятър доведоха до избухването на две огнища на север и на юг от Пърт, при което пламъците са погълнали 59 къщи и стотици хектари гора. Според представители на пожарната, още 28 къщи са получили различни щети. Няма пострадали, тъй като властите са били подготвени за бедствието. Въпреки това, горските пожари все още не се намират под контрол, тъй като обхващат трудно достъпни терени.

Преди точно две години истинска огнена буря отне 173 човешки живота в южния щат Виктория по време на „Черната неделя". Премиерът Джулия Гилард заяви по време на възпоменателната церемония, че е „много неприятна ирония, че на втората годишнина от горските пожари на много места в този щат хората се борят с наводненията".

Циклонът „Яси" унищожи стотици къщи в четвъртък и причини щети на реколтата за стотици милиони долари. Седмици преди това рекордни наводнения убиха повече от 30 души и оставиха хиляди хора без дом в Куинсленд и Виктория. Град Брисбейн беше буквално потопен за няколко дни.

Военни части бяха включени във възстановителните операции, като булдозери, танкове и кранове извозиха планини от боклук.

Причина за природните бедствия в Австралия е климатичния феномен „Ла Ниня".