Върховният административен съд отмени назначението на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд.

Върховните магистрати имаха месец, за да се произнесат по жалбата на Величка Цанова, която отпадна от конкурса за шеф на СГС, срещу назначението на Янева.

Основният мотив, който магистратите от ВАС изтъкват, е че гласуването, с което Янева беше избрана на поста, е било тайно, което е нарушение.

Днешното решение е на тричленен състав на ВАС. Един от съдиите обаче - Иван Раденков, е отказал да го подпише и си е направил самоотвод след произнасянето му.

Янева вече обяви, че ще го обжалва пред петчленен състав на Върховния съд.

Припомняме, след като съдийката спечели гласуването във ВСС на конкурса за шеф на градския съд, гръмна и скандалът с делото „Софийски имоти", което тя води в съда.
Оказа се, че преди години тя е извършвала частни сделки с дружеството по закупуване на парцели в София. Покрай това изниква и въпросът защо Янева е забавила 5-6 месеца едно от делата срещу скандалната фирма.

По-късно проверката на Инспектората към ВСС показва, че съдийката е нарушила процесуалните срокове по едно от делата за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти".

Maлко след като зае поста в СГС, стана ясно, че Янева е издала за времето от поемане на длъжността 1 748 разрешения за използване на СРС. Това е станало в периода от първи юли 2011 до 10 септември.

Заради избора на Янева за шеф на СГС в съдебната система се създаде огромно напрежение. Съдии подадоха оставки, членове на съвета - също, от няколко неправителствени организации и от Съюза на съдиите поискаха оставките на кадровиците на Темида и бърза реформа на съвета.