Законопроектът за актуализация на бюджета бе приет на Първо четене.

В присъствието на министрите на икономиката, финансите и труда започна съвместното заседание на бюджетна, социална и икономическа комисии в парламента.

ГЕРБ изпълни обещанието си и се върна на работа в НС, като на заседанието на комисиите дойде силна група гербери, в която личаха много бивши министри и зам.-министри.

С това бе сложено началото на обсъждането на проекта за актуализация на бюджета, приет вчера от Министерски съвет.

Припомняме, лидерът на ГЕРБ Борисов обяви, че парламентарната му група подновява работата си в парламента именно заради актуализацията на бюджета, срещу което герберите са твърдо против.

В дългия списък с присъстващи са още и подуправителят на БНБ Димитър Костов, шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, зам.-председателят на БСК Димитър Бранков, както и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Законопроектът за актуализация на бюджета бе приет на Първо четене

Пред сградата на народното събрание са се събрали няколко десетки протестиращи и скандират „Оставка".
Междувременно техни "мобилни групи" отидоха до площада пред МС, за да въкнат вечерните протестиращи да блокират депутатите от комисиите.

На този фон финансовият министър Петър Чобанов заяви, че по времето на управлението на ГЕРБ фискалната позиция на страната се е влошила с 8.1 млрд. лв., поради това, че са взети средства от фискалния резерв и заеми.

Чобанов отново обърна внимание, че политиката на забавени плащания към фирмите и невръщане на ДДС в нормалния срок, не е политиката на новия кабинет за разлика от тази на предишното правителство. Финансист № 1 заяви, че само от лихви върху забавени плащания са натрупани нови задължения на държавата в размер на близо 40 млн. лв. за година и половина.

По отношение на дълга Чобанов увери, че в края на годината държавният дълг няма да надхвърля 14.6 млрд. лв., както е заложено и в настоящия бюджет. Причината да се търси ново финансиране е, че през февруари правителството на ГЕРБ изтегли 800 млн. лв., които сега блокират възможността за взимане на външно финансиране.

С новите средства, които ще бъдат изтеглени, освен да се раздвижи икономиката, държавата ще запази ресурс, с който да посреща плащанията си по дълга през следващата година.

Чобанов посочи, че след сериозни мерки приходната част, планирана за 2013 г, няма да се изпълни нетно с 207 млн. лв. въпреки изразеното по-рано становище, че близо 1 млрд. няма да бъдат събрани от приходните агенции.

Тези 980 млн. лв., които заварихме като невъзможни събирания, ние с много труд ще направим в края на годината само 580 млн. лв. Освен това се предвиждат около 370 млн. лв. неданъчни приходи, което да доведе до споменатите по-горе 207 млн. лв.

Очаква се също така разходната част да бъде увеличена с около 200 млн. лв. и така общият дефицит да се увеличи с близо 410 млн. лв. и да достигне около 1.3 млрд. лв. при планирани около 800 млн. лв.

Новите разходи ще бъдат в сферите на здравеопазването, социалното подпомагане, инициативите за освобождаване на радиочестотния спектър, земеделските производители. С около 160 млн. лв. правителството ще се разплати с бизнеса, заяви Чобанов в края на 30-минутното си експозе.

След него думата взе председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който заяви, че всяко правителство трябва да работи с бюджет, което самото то е направило. Той посочи, че е изключително важно държавата да възстанови репутацията си на редовен платец.

Този бюджет (приет от ГЕРБ през 2012-та, б.р.) е абсолютно предизборен, заяви председателят на финансовата комисия Йордан Цонев. Такива бяха всички бюджети от 1990 г. в годините на избори, уточни той.
В тази връзка, по думите му, единственият бюджет, който трябваше да актуализирате е този за 2009 г., когато поехте властта, обърна се Цонев към присъстващите народни представители от ГЕРБ.
Той изрази надежда парламентарната група на ГЕРБ да подходи градивно по отношение на процедурата по актуализация на Бюджет 2013.

По-рано бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ са дошли, за да изразят позицията си, че предложената оптимизация на бюджета е ненавременна, прибързана и "не покрива мотивите, с които тя беше защитавана досега".

По думите му обсъжданията трябва да засегнат и периода, в който законопроектът за държавния бюджет беше приеман. Тогава критиките на БСП бяха относно приходна част на бюджета.
„Именно тогава сегашният премиер Пламен Орешарски убеждаваше българските граждани, че БСП знае как да се справи със сивите сектори и контрабандата и да осигури 1,4 млрд. лева само от разбиване на контрабандни схеми", посочи Горанов.

По думите му не може да се говори за икономическа среда, слушайки всяка вечер протестите на хората, защото хората са загубили доверие в управляващите.