„Ромските ученици трябва да влязат в училище и трябва да се задържат там, защото за тях това е техният единствен шанс да се интегрират успешно в България и Европа. Така те ще престанат да бъдат политически роби за евтини обещания от политически партии и ще станат господари на съдбата си".

Това заявяват от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" в писмо, изпратено до медиите. Във връзка с действията на учениците от Добрич, снимали се в непристойни пози с портрети на български възрожденци, от синдиката заявяват, че не е логично полиция или прокуратура да се занимава или произнася за тях, тъй като те не кореспондират с юридическо престъпление.

Припомняме, тримата ученици от Добрич, снимали се в непристойни пози с портрети на велики българи, не са извършили престъпление, заключени преди дни полицията в града.

Синдикат „Образование" смята категорично, че в действията на тези ученици съществува духовно престъпление срещу нацията, дори това да не осъзнато от самите тях. Срещу този тип духовни престъпления няма заложени санкции в нито един училищен или обществен закон или правилник.

Този тип морални престъпления ще продължат да се случват поради липсата на превантивни действия в училище, които да формират духовни добродетели и „Гражданското образование" у учениците, поради липсата на каквато да е държавна цензура, която да разделя пошлото и грозното от красивото и великото, пише още в писмото на синдиката.

В концепцията за българското образование и новият училищен закон няма и намек за специална стратегия за работа с ромските ученици. За съжаление този огромен проблем, дори не е диагностициран при дебата за реформата в образователната система, посочват още синдикалистите.

Но сега българското училище е длъжник на тези ученици. Училищните закони и правилници са конструирани така, че учителите, работещи в училища с ромски ученици трябва, спазвайки ги да пишат предимно слаби оценки и да изключват тези ученици за огромния брой отсъствия, алармират синдикатите и поставят въпроса кое е правилно:
Да се спазват училищните закони и норми обективно и безпристрастно, както се прилагат към българските ученици или да се правят всекидневни компромиси от учители и директори, за да останат тези деца в училище.

Учениците от ромски произход трябва да бъдат обхванати и задържани в училище, категорични са от синдикат „Образование", но посочват, че това не трябва да е с цената на нарушаване на училищния правилник, защото тези бъдещи граждани още в училище се научават как към тях може да се мери с различен аршин.

Според тях е грешка учениците от Добрич да бъдат наказани с извеждане от училище, тъй като без образование, техните шансове за образцови граждани биха намалели безкрайно и те биха могли да изберат да се занимават с престъпни дейности.
Грешка е и неприлагането на училищните закони, ако в тази ситуация или други подобни има нарушение на училищните правила, според синдикалистите.

КТ „Подкрепа" заявява, че учителите и директорите, които работят в училища с ученици от ромски произход са поставени в безизходица и са забравени от МОМН и държавните институции.
При сега действащите правила всяко действие на тези педагози е грешно и е крайно време държава, институции и общество да помогнат на тези учители и ученици.