Руснак е подал подал заявление в Главната прокуратура на Русия с молба да провери законността на създаването на Руската съветска федеративна социалистическа република през 1918 година и на Съюза на съветските социалистически републики (СССР) през 1922 година.

Владимир Шпиталев, жител на столицата Москва, е подал молбата си в Главната прокуратура след доста мъки. Както той сам обяснява в профила си във "Фейсбук", дълго време в прокуратурата „леличката", която приема на гишето такива заявления, го овиквала с въпроси кой го е изпратил, кой му е платил, дали се мисли за най-умния в държавата, както и го пращала да работи, а не да си губи времето. След съгласуване с други служебни лица в отделението си обаче му приела искането.

Ето и какво пише в него: „Както е известно, Учредителното събрание е било избрано в рамките на демократично проведени избори. На 6 януари, 1918 г. е била провъзгласена Руска демократична федеративна република. В същия ден обаче силите под контрола на Всерусийски централен изпълнителен комитет (ВЦИК) (служба под контрола на Ленин, б. р.) и Съветът на народните комисари, са прекратили работата на Всеруското учредително събрание".

Владимир Шпиталев иска Главна прокуратура да провери законността на създаването както на този ВЦИК, така и на Руската съветска федеративна социалистическа република през 1918 година и СССР през 1922 година с отчитане на разпускането със сила на Всеруското учредително събрание. В изложението си Шпиталев се обръща и към главния прокурор на страна Юрий Чайка с молба да не препраща иска му към нискостоящи органи и служби, а лично да му даде отговор по същество.

Основание за подаване на заявлението стана решението на Главната прокуратура за незаконността на включването на Крим в състава на Украйна през 1954 година и искането прокуратурата да преразгледа законността на признаването на независимостта на Балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, подадено от група депутати преди дни.