хакерАмериканската армия обнови 17-годишно ръководство за борба с шпионажа след изтичането на класифицирана информация в сайта WikiLeaks, съобщи АП.

В новото издание е записано, че военнослужещите трябва да уведомят съответните власти, ако подозират, че някой изнася секретна информация към медиите или друго неупълномощено лице. Освен това ще бъде създадена централизирана система, в която да се подават и събират подобни сигнали.

В предишното ръководство от войниците се е изисквало войниците да съобщават за случаи на измяна или опити са взлом в автоматизирани системи. От армията на САЩ отрекоха новото издание да има общо с WikiLeaks.

През месец май бившият анализатор от разузнаването Брадли Манинг беше арестуван заради пускането в публичното пространство на видеоклип, показващ как екипажът на военен хеликоптер убива фоторепортер в Ирак.

По време на чат с бивш хакер Манинг признал за изнасянето на още огромно количество материали, част от които са вече публикувани в WikiLeaks. Сред тях са друго видео от скандалният въздушен удар в афганистанското село Гарани през май 2009г, както и база данни с 500 хил. събития от войната в Ирак между 2004 и 2009г. По думите на разузнавача, в нея има множество данни, сред които и дадените жертви.

Първоначалните данни показваха, че Манинг е предоставил на WikiLeaks около 260 хил. секретни документа, но създателят на сайта Джулиън Есъндж отрече да притежава подобни количества поверителна информация. На 18 октомври се очаква голямо количество документи, свързани с Ирак да бъдат качени на страницата.

Брадли Манинг в момента е подсъдим по обвинение, че е предоставил класифицирана информация на неясно трето лице, което обаче не е чуждо правителство. Освен това разузнавачът ще отговаря за злоупотреба със секретната военна мрежа SIPR, от която са били свалени поне 150 хил. документа.