Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради несъобръзяването й с европейските изисквания във връзка с изграждането на "Южен поток". Това съобщи БиТиВи, като се позова на източници от Брюксел.

По-конкретно процедурата е открита заради конкурса за избор на строител на газопровода. EK e поискала спиране на всички дейности по изграждане на проекта.

Припомняме, преди дни "Стройтрансгаз консорциум" беше избран за строител на българския участък на "Южен поток".

Брюксел е изпратил официално писмо за известяване до българските власти. Шантал Хюз, говорител на дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в ЕК, е потвърдила пред в. "Сега" новината. Освен това тя е посочила, че ЕК е "помолила" българските власти да преустановят проекта.

По думите на Шантал Хюс на българските власти е изпратено предупреждение, в което се изисква официална информация по случая. Това е първата фаза на наказателната процедура. Сега правителството има едномесечен срок да даде обяснения пред Еврокомисията. "Докато разговорите продължават и докато не се постигне пълно спазване на европейското законодателство, помолихме българските власти да преустановят проекта", обясни говорителката.

Още през декември стана ясно, че ЕК има възражения и проучва процедурата на обявения на 31 октомври 2013 г. конкурс за изпълнител на проекта "Южен поток". Започна проверка заради прекомерно късия срок, даден на кандидатите да заявят интерес за участие - от 21 декември до 10 януари, едва 9 работни дни. Конкурсът бе прекратен и бе открита нова процедура.

Междувременно от Министерството на икономиката и енергетиката напомниха, че като страна-членка  на ЕС България нееднократно и категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта.

"Очакваме  официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор." - се казва в официална позиция на министерството, изпратена до медиите.

"Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК." -се казва още в изявлението.

От МИЕ допълват, че страната ни досега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за действията, предприемани по проекта на българска територия.

Същевременно от министерството посочват, че България, заедно в другите страни от общността, през чиято територия е планирано да премине газопроводът, е активна участничка в диалога между ЕС  и Русия по спорните правни въпроси, свързани с реализацията му.