63 процента от българите са песимисти за това, накъде върви страната. Това сочат резултатите от проучването на Галъп сред 996 души.

Въпреки този огромен процент, социолозите отчитат, че песимизмът и отрицателните оценки остават на високи нива, но резкият им пик от месец март поне засега изглежда отминат.

61 процента от запитаните смятат, че положението на семейството им сега е по-зле, отколкото преди година. Според 35% материалното положение на семейството им е останало същото. Делът от над 60% остава безпрецедентно висок за последните няколко години, отчитат от Галъп.

68 на сто от запитаните отговарят, че положението сега е станало по-лошо, сравнено с това преди една година.

Според 24% положението е останало същото. Спрямо месец март се отбелязва спад от 3 пункта в негативните оценки, но те остават чувствително по-високи в сравнение с последните няколко месеца - когато тези оценки се бяха стабилизирали на нива, които не надвишават 60%.

По-чувствително успокоение сред българите от Галъп отчитат, питайки за очакванията за материалното положение през следващите 12 месеца.

34% отговарят, че материалното положение на семейство им ще се влоши - при 41% за март, а 14% смятат, че ще се подобри - при 11% за март. Според 33% материалното положение на семейство им ще остане същото.

Спада спрямо март процентът на тези, които смятат, че безработицата ще се увеличава - 45 %.

Тенденцията от последните месеци е свързана с постоянно покачване на очакванията за безработица, коментират от Галъп. Тази тенденция започна в началото на годината и „наследи" близо едногодишен период на спадане на тези очаквания и на съзнание за излизане от кризата.

Трайната тревога по отношение на равнищата на безработица достигна пиковата си стойност през миналия месец. Данните от следващият месец ще покажат дали спадът й през април е начало на нов тренд.