"Надявам се, че руското ембарго ще падне скоро, за да може основните пазари, които сме имали, отново да си ги захранваме". Това каза премиерът Бойко Борисов, който днес бе в Сливен на посещение във фирма за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, предаде БГНЕС.

"Няма по-високи цени на тока. В България трябва да се говори с истинските имена. Всички трябва да знаят, че през тези 15 - 20 години в енергетиката са правени куп безобразия, каза Борисов и призова публиката да си припомни милиардите за "Белене" и милиардите за "Цанков камък".

"2013 г. теглят 1 млрд. кредит, който в момента има нула - теглят го и го похарчват без абсолютно нищо, а лихвите му са по 44 млн. лева. Падежът му пада 2018 година, ако можете да смятате, ще видите, че 400-500 млн. ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха.

Кой да ги плати тези пари? Кой? Като кажат държавата - ама, държавата сте вие, ние", обърна се Борисов към журналистите.

Той продължи да разказва предстоящите си дела в областта на енергетиката. "Сега като се прибера, БЕХ съм ги извикал и ще им направя едно звено с прокурори и специалисти, които да следят движението на фактурите, защото надписват и пишат.

Трябва да има контрол", зарече се премиерът. Борисов отново повтори, че КЕВР е изцяло независима организация.

"Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза Борисов, коментирайки мнението на работодателите и синдикатите.

Те са категорични, че с поскъпването на тока на индустрията ще скочат и цените за населението.

Прави впечатление, че премиерът рязко е сменил тона, след като доскоро подкрепяше бизнеса срещу цената на тока и дори твърдеше, че също ще протестира заедно с тях.

Борисов запита къде са били всичките "бизнесмяни", когато е бил взет 1 млрд. кредит "и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви?

Ще платим тъпотата да правим експеримент "Орешарски". Ще я платим!Ще платим, че Стойнев е бил енергиен министър", каза премиерът без да споменава гласувания на 26 февруари т.г. заем от 16 млрд. лева.

Борисов се обърна към бизнеса с думите: "Ще устискаме две-три години докато не си нормализираме енергетиката. 25 години грабене не мога да го приема", заключи Борисов по темата.

Той посети консервен комбинат в Сливен, където има 150 постоянно назначени работника, а през активния сезон с временно наетите там работят до 400 души, съобщиха от МС.

Проектът е по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от ПРСР 2007-2013. Размерът на одобрената безвъзмездна субсидия е 2 459 730, 96 лева.