Ако ГЕРБ беше на власт нямаше да се стигне до тази криза с КТБ и нямаше да има полицейско присъствие пред КТБ. Всичко това можеше да повлече и други банки. За това беше категоричен бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов.

В студиото на Нова телевизия той обясни, че държавата по време на управлението на ГЕРБ е имала ясна политика за плавно намаляване на парите на държавата в КТБ.

В момента ДАНС струва на данъкоплатеца и тези 2 милиарда и 600 милиона, изплатени на вложителите в КТБ, тъй като финансовото разузнаване не си е свършило работата.

Трябва да неутрализираме онова чудо, което направиха в последната една година, сливането на ДАНС и ГДБОП", обясни Цветанов.

Цветанов увери, че реформа в съдебната система ще се проведе и министър Христо Иванов ще има подкрепата за това.
Цветан Цветанов обаче отказа коментар за казуса с нарушенията с разпределение на делата в СГС и посочи, че от момента, в който „е започнала репресията срещу него", той е прекратил всичките си връзки със семейството на съдия Янева.

В студиото на Нова телевизия бившият вътрешен министър направи и коментар на случилото се отпреди две години, когато след масови протести правителството на ГЕРБ не довърши мандата си и премиерът Бойко Борисов подаде оставката му.

Цветанов се позова на коментар на Кольо Парамов, изразявайки индиректно съгласието си с експерта: "За сатанизирането ми има сценарий от 2011 в средите на БСП и тогавашния ръководител на партията Станишев. Зад случилото се в началото на 2013 година стоят и определени руски интереси. Наблюдавайте какво се случва около „Южен поток", каза Цветан Цветанов.

Той обаче отклони въпроса дали според него Русия е свалила първото правителство на ГЕРБ от власт, както и не назова имена на хора, които стоят зад фирмите, участвали в конкурсите за изпълнението на газопровода „Южен поток".

Не се води кампания срещу фондовете, имаме подкрепата и от синдикатите и от КРИБ, най-голямата работодателска организация. За това увери Цветан Цветанов.

Той припомни, че когато настоящата практика е влязла в сила преди години, всички българи са избрали фондовете механично, а с настоящата промяна се цели повече прозрачност и информираност.

Нека частните фондове направят своите презентации и да убедят своите клиенти да им оставят парите си. Ако не могат или не успеят, тогава тези пари ще отидат към НОИ, обясни Цветанов.

Според него се водят непрекъснато разговори с всички парламентарни групи за постигане на консенсус и позицията на Реформаторския блок против пенсионната реформата не е притеснителна. Цветанов не се притеснява и че ГЕРБ е получил подкрепата на ДПС при гласуването в комисия.

Цветанов отхвърли упрека на Найден Зеленогорски, че от РБ са разбрали за готвените промени в социалното осигуряване от медиите.

И ние много неща разбираме от телевизията. Има толкова много задачи по различните министерства, динамиката е такава, а сроковете са толкова кратки, че не може да се насмогне", обясни Цветанов, но увери, че не се случва нищо задкулисно, всичко е публично и че при гласуването на актуализацията на бюджета ще се демонстрира пълен консенсус.

Цветанов увери, че от ГЕРБ работят в активно сътрудничество с експерти от Института към Бундестага и ще се търси експертизата за добри практики от развитите европейско държави, включително и за сфери като сигурността, вътрешния ред, образованието и медиите.
По какъв начин обаче от Германия ще могат да ни помогнат по казуса с изчезването на тефтерчето на Златанов или с неясната собственост на медиите, Цветан Цветанов не отговори.