С всеки изминал ден стават все по-ясни причините за провала на преговорите за коалиране между Реформаторския блок и партия „Зелените".

Според Божидар Лукарски, лидер на СДС, който е част от РФ, "Зелените" са предлагали изключително скромно участие във финансирането на предизборната кампания.

За да стане част от блока, природозащитната партия е трябвало да се включи със сума от близо 130 хил. лв., половината от които за общата кампания, а останалата част се изисквала от кандидата на "Зелените", поставен на избираемо място в листите.

Твърди се, че им било предложено едно първо място и второ в един от столичните избирателни райони.

Реформаторите предложили също така 1.75 % от бъдещата субсидия на коалицията след влизането й в парламента да отиват за екопартията.

От гражданския съвет на дясната коалиция определиха "Зелените" като търгаши и заявиха, че те са им поискали 8-10% от бъдещата субсидия.

"Никоя от партиите в блока не разполага с необходимия финансов ресурс и сме принудени да търсим дарители за кампанията. Разбира се, по най-прозрачния начин. Така че целият този патос е или пресилен, или злонамерен", коментира Радан Кънев пред БНР. Той призна, че е подкрепял общо явяване на избори със "Зелените", но този път ще му е последен.

На свой ред Божидар Лукарски поясни, че също така е имало спорове по съвместни политики, като изрази съмнението си, че след изборите "Зелените" могат да се отцепят и да започнат да гласуват с БСП, защото в европарламента зелените партии проповядвали леви политики.

Ядрената енергетика също била сред непреодолимите пречки, защото реформаторите не били изцяло против разработване на ядрени мощности, отчитайки факта, че въпреки някои проблеми с развитието на ядрената енергетика у нас, все пак тя остава най-евтината енергия.