Министерски съвет прекрати правомощията на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков.

Това стана ясно на днешното първо заседание на кабинета „Борисов".

На мястото на Юруков е назначен доц. Георги Костов.

Смяната на Юруков цели активно, открито и прозрачно управление на горския сектор. Като друг мотив, новият кабинет изтъква, че според Световната банка от март тази година у нас е налице силно разпространеното мнение, че горският сектор е корумпиран и се управлява лошо

Широко разпространено е и безпокойството за легитимността на т.нар. "заменки", от които според данни на неправителствени организации, държавният горски сектор губи около 0,5 млрд. евро.

Кабинетът "Борисов" се спира на доц. Георги Костов, защото той е специализрал лесовъдство в Австрия, Швеция, Швейцария и Холандия.
Участвал е в реализирането на няколко международни проекта за развитие на горския сектор в България.
Роден е през 1959 г. в София. Завършил е Висшия лесотехнически институт (сега Лесотехнически университет), където в момента ръководи катедра „Лесовъдство".

Стана ясно още, че по молба на Ширин Местан днес те е освободена като председател на Държавната агенция за закрила на детето. 

По-рано от транспортното министерство съобщиха, че е сменен и шефът на ИА „Автомобилна администрация", като постът се поема от досегашния заместник-изпълнителен директор Любомир Христов.

Днес кабинетът определи вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Другият представител на кабинета в органа, в който се осъществяват консултации на национално ниво по трудовите и осигурителните отношения е социалният министър Тотю Младенов.