Часове наред Висшият съвет на БСП обсъжда на пленум листите на партията за предстоящите парламентарни избори.

В късния следобед обаче говорителят на партията Корнелия Нинова обяви единствено, че ВС е приел предизборната платформа на червените, управленската програма и специално обръщение към симпатизантите.

Малко по-късно ВС на БСП определи и 31-те мажоритарни кандидати.

Сред кандидатите са: д-р Асен Златев - директор на "Александровска болница". Той е предложен от БСП в Пиринско да се бори мажоритарно за народен представител в Благоевградска област.
Златев е роден в Добринище, завършил е Медицинска академия.

Премиерският съветникът Росен Карадимов ще е мажоритарен кандидат на БСП в Добрич.
Карадимов беше депутат от БСП във Великото Народно събрание и 37-ия парламент, след което премина в Евролевицата и Политическо движение "Социалдемократи". Той е сред съветниците на Станишев от началото на управленския мандат.

Бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски беше номиниран за мажоритарен кандидат на левицата във Видин.

Във Варна за мажоритарен кандидат беше издигната Анелия Клисарска, ректор на Медицинския Университет в града.

Председателят на БСП във Враца Димитър Гъндев ще е мажоритарният кандидат на столетницата в региона.
След като не успя да се пребори за първото място в пропорционалната листа, той ще трябва да мери сили в мажоритарна битка. Запознати твърдят, че Гъндев безвъзвратно е изгубил доверието на „Позитано” 20 и това е последният шанс да запази поста си.

Във Велико Търново БСП издига кандидатурата на досегашния депутат проф. Андрей Пантев.

Посланикът на България в Македония и бивш началник на Генералния щаб на армията и съветник на президента ген. Михо Михов, родом от севлиевското село Сенник, е предложен за мажоритарен кандидат в област Габрово.

Бившият вътрешен министър и бивш кмет на Плевен Румен Петков ще бъде кандидат в Плевен.

Общинският съветник от „Коалиция за Пловдив" и шеф на УМБАЛ „Св. Георги" доц. д-р Илия Баташки е издигнат в Пловдив.

Според Нинова БСП има още резерв за да мобилизира симпатизантите за вота на 5 юли.
„Виждаме резерв не толкова във възрастови и социални групи, а в хората, които не излязоха да гласуват", коментира Нинова.

Според нея ниската избирателна активност на евровота се дължи в голяма степен на евроскептицизъм.

Изборите на 7 юни дадоха нова политическа обстановка, коментира Нинова и изтъкна, че управляващата коалиция е спечелила 9 места в европейския парламент (БСП-4, ДПС-3, НДСВ-2).

Не са се сбъднали заканите на ГЕРБ за пълна победа. Това според нея показва, че формирането на стабилно мнозинство ще бъде трудно.

Червените са определили и приоритетите си: преодоляване на кризата, ръст на доходите, разкриване на работни места, развитие на земеделието.

Платформата за националните избори се основава върху равносметката за постиженията на управлението - 24 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции, привлечени в страната.

Постигнат е ръст на безработица под 6% а с 47% е повишена минималната работна заплата.

БСП са длъжници на хората, посочи обаче Корнелия Нинова. Постигнатото не е достатъчно, категорични са червените.

В платформата за националните избори е отделено достатъчно място за грижа за хората, защита на работните места и инвестиции в младите.