Група от 19 американски сенатори-републиканци поиска от президента на САЩ Барак Обама да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за терористични организации и да наложи срещу тях санкции.

Искането идва часове след обявяването от Белия дом на рестриктивни мерки срещу Русия за нейната намеса в Украйна.

На 22 юли 236 украински депутати гласуваха решение за признаване на Донецка и Луганска народни републики за терористични организации. Тогава беше приет и призив към международната общност да направи същото.

Участниците в среща на тристранната контактна група за Украйна в Минск се договориха да бъде открит безопасен коридор за наблюдателите от ОССЕ и международните инспектори към мястото на катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

По проверения в четвъртък коридор, по който наблюдателите и инспекторите стигнаха до мястото, се прекратяват всякакви бойни действия от страна на украинските сили.

Беше решено също така сепаратистите да предадат до 2 август на международните инспектори вагонът с лични вещи на загиналите в катастрофата, добави Гройсман. Не е ясно дали проруските бунтовници са били представени на срещата в Минск, отбелязва Ройтерс.

Мисията на международните експерти може да бъде завършена в рамките на няколко дни, ако те имат достъп до мястото на катастрофата. Това каза междувременно ръководителят на мисията Питер Яап Алберсберг от Холандия.

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер смята, че е „хубава новина" проведената в Минск среща на контактната група по Украйна.