Трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала, са защитени и световно застрашени видове. Забранено е тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От там уточняват, че изключения се допускат с писмено разрешение от екоминистъра или оправомощен от него зам.-министър.

От екоминистерството подчертават, че при човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв. грозят тези, които унищожат, повредят, държат, придобият или отчуждят екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид, които е включен в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

От МОСВ призовават всеки, който забележи бедстващ или мъртъв делфин да позвини на „зелените" телефони на РИОСВ-Бургас 056/813212 и РИОСВ - Варна: 052/634 582, 052/634 579.

От ведомството посочват, че до края на юли тази година в териториалния обхват на бургаската екоинспекция (от община Бяла до Царево) са открити 17 мъртви делфина. В три от случаите имало съмнения за насилствена смърт, като служителите на реда са уведомени. 15 е бил броят на намерените и идентифицирани трупове на делфини по Южното Черноморие към края на миналогодишния летен сезон. От екоминистерството поясняват, че броят им е значително по-малък в сравнение с предходни години. За 2013 г. са били 37, за 2012 - 74.

От началото на тази година във Варненската екоинспекция са получени 15 сигнала за изхвърлени от морето делфини. Шест от тях са били неоснователни. Година по-рано от постъпилите 16 сигнала за бозайници от разред Китоподобни пет са били неоснователни.

Смъртта при делфините обикновено настъпва от старост или удавяне, вследствие от оплитане в рибарски мрежи. Във Варна няма случай на установена насилствена смърт над делфини. За да ограничи подобни инциденти, инспекцията подготвя информационни срещи с граждани за опазването на морските бозайници.

Ако има произшествие с делфин от РИОСВ имат задължение да установят вида и състоянието на намерените екземпляри, както и да информират екоминистерството. То от своя страна води статистика - мониторинг на защитените морски бозайници. Целта на статистиката е да се поддържа Националната мрежа за изхвърлени на брега и/или уловени в рибарски мрежи делфини. Тя функционира от 2006 г. и е поддържана от Института по рибни ресурси във Варна, със съвместните усилия на Регионалните инспекции по околна среда и води в Бургас и във Варна и Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани".

От МОСВ поясняват, че мрежата е основният механизъм за събиране на информация за изхвърлените на брега, уловени в рибарски мрежи или бедстващи живи китоподобни бозайници.

Ако по намерените делфини бъдат установени рани или съмнения за насилие, органите на МВР и ветеринарните власти се уведомяват. Причините за смърт при делфините могат да са заболявания с гъбичен, вирусен, бактериален и/или паразитен произход, или естествена смърт. Често смъртността при бозайниците в Черно и Средиземно море е в резултат от неволно заплитане в рибарските мрежи.