КТБ трябва да бъде спасена от гледна точка на реалния живот. Това заяви в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Дарик. Той е на мнение, че ако банката бъде обявена в несъстоятелност, ще фалират редица институции, сред които болници и училища. Според синдикалиста е необходимо да се вземе решение, което да сведе до минимум удара върху данъкоплатците.

Пламен Димитров припомни, че банкови експерти са представили преди време възможни решения за спасението на КТБ и то без да се харчат парите на данъкоплатците. Димитров се опасява, че сега възможност почти няма. Той е категоричен, че трябва да се вземат решения, които да минимизират удара върху данъкоплатците дотам поне, че да бъде попълнен Фондът за гарантиране на депозитите и нищо повече.

Президентът на КНСБ е убеден, че ако БНБ не изчака офертата на двамата инвеститори, ще направи огромна грешка. Той смята още, че опитът да се вземе решение на 31 октомври за несъстоятелност на КТБ крие огромни рискове за реалната икономика.

От синдиката настояват и за спешни мерки за оздравяване на енергетиката. Според тях в новия бюджет трябва да бъдат заложени допълнителни средства като дългова емисия, които да разтоварят поне с 1,5 млрд. лева сектора, да се предоговорят договорите с американските централи и да бъдат ограничени ВЕИ-тата.

Пламен Димитров коментира, че при 3,2 млрд. лева задължения в сектора, ако някой си прави илюзия, че може да оздрави енергетиката с вдигане цената на тока, значи е пълен наивник.

От синдиката смятат, че спешните въпроси в държавата, сред които пенсионната реформа и ограничаване на дефлацията, ще бъдат решени само ако час по-скоро се сформира широко правителство, подкрепено от максимален брой партии.