Правителственият самолет Еърбъс 319 на Авиоотряд 28 излетя в 16.15 часа за Триполи от летище София и вече е кацнал в Либия, съобщи премиерът Бойко Борисов в почивката на КСНС.

Разчетеното време за полета по маршрут София -Триполи е 2.30 часа.

Той каза още, че има готовност за втори курс на правителствения самолет веднага и ако се налага може да замине още един самолет на България Ер.

Ако има още хора, ще изпратим и него, каза министър-председателят.

Самолетът излетя с няколкочасово закъснение, като не бяха съобщени конкретни причини за това.

Машината "Еърбъс А 320" със 144 места, наета от държавната фирма „Техноекспортстрой", по нареждане на премиера Бойко Борисов трябваше да излети тази сутрин и да пристигне в либийската столица по обяд.

По сведения на "Техноекспортстрой" самолетът, който трябваше да излети по-рано днес, се очаква да излети за Триполи в 18.00 часа българско време.

Властите в Либия са дали своето разрешение за кацане в Триполи в 20.40 часа българско време.

Самолетът с нашите сънародници трябва да излети обратно към родината тази нощ в 23.30 часа и да пристигне в 02.05 часа българско време.

Има 70-80 човека, съобщи премиерът Бойко Борисов. Имаме и самолет във въздуха който е със 150 места и трябва да кацне.

Премиерът отправи съвет към всички наши сънародници намиращи се държави, за които Външно министерство е предупредило, че крият опасности да използват гражданките полети

Общият брой на българите в Либия е около 500. Половината от тях са в района на Триполи, а останалите са пръснати в градовете по източната и западната част на страната.

По данни на БНР около 100 от нашите сънародници са изявили желание да се приберат в България днес.