Движението през Прохода на Републиката се очаква да бъде възстановено до 15 дни. Това съобщи областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев, цитиран от Дарик.  Тази сутрин губернаторът направи оглед на прохода, който пострада сериозно при наводнението в четвъртък.

Припомняме, собственици на заведения в прохода „Хаинбоаз" негодуват и питат защо трябва да бъде затворен за толкова дълго международният път. По протежението на прохода има десетки търговски обекти, заведения, паркинги, хотели и бензиностанции в които работят стотици хора. Сега те са заплашени да останат без работа, а работодателите им обречени на фалит. Търговците се изплашиха от противоречивата информация, която се появява, във връзка с отварянето на прохода.

В момента възстановителните работи на „Хаинбоаз" текат с пълна сила. Великотърновският губернатор информира, че строителите са обнадеждени и смятат, че ще успеят да съкратят наполовина предварително обявения от пътната агенция едномесечен срок за ремонт. Пътят през прохода се насипва и вече е разчистен от дървета и скални отломки. Разрушеният участък бе посетен в събота от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. Той обяви, че за ремонта на прохода ще бъдат отпуснати 1 милион лева.

Непочистеното корито на река Белица и незаконната сеч са довели до бедствието, смята инж. Рачев. Той е категоричен, че не може да се сече и да не се почистват клоните, а да се оставят на място и после да затлачват потоците и реките.

Днес продължава усилената работа на комисиите, обобщаване на описите от направените огледи на място. Великотърновският градоначалник Даниел Панов разпореди да започнат огледите и описването на щетите и на останалите населени места в общината. Стартира работата на комисии, които ще описват щетите по частните имоти, инфраструктурата и мостовете в селата Буковец, Войнежа, Вонеща вода, Въглевци, Габровци, Капиново, Миндя, Ялово, Церова кория, Райковци, Плаково, Нацовци.

Започна и лицензираната оценка на щетите след направените описи до момента. Продължава почистването, сметоизвозването и измиването на улиците, а на места и повторното им третиране с вода. След измиването от утре започва и обработката по обезпаразитяване и дезинфекция по места.