Кампанията върви вяло и гузно. Партиите няма какво да кажат на избирателите. Това заяви политологът Антоний Гълъбов, цитиран от БНР. По неговото мнение партиите са безпомощни, а предизборният дебат върви в много нисък хоризонт - за следващите два-три месеца. Липсва лидерство, категоричен е Гълъбов.

Относно появилите се информации за бизнес с преференции, политологът коментира, че преференциалният вот е привилегия на избирателите. По думите му това е въпрос на право на българския избирател. „Нито политическите партии, нито кандидатите имат работа по отношение на преференциалния вот", отсече Антоний Гълъбов.

Той е умерен оптимист по отношение на действията на служебното правителство. Политологът смята, че мрежите, през които се върти търговията на гласове, у нас са ясни и много от търговците ще имат неприятности. Той изрази надежда те да получат заслуженото и подчерта, че все пак това е двустранен процес. Гълъбов е категоричен, че хората трябва да знаят, че носят отговорност. Според него причината е дълбоката зависимост и това, че невинаги има пари. „Гласувай, за да не ти вземем, а не за да ти дадем. Социални помощи, дърва, земеделски земи, през тези мрежи се търгува със свободата на хората", посочи още Антоний Гълъбов.

По повод срещата на лидера на ДПС Лютви Местан с турския президент, политологът каза, че това е сериозно политическо събитие. По думите му в българската политика има ясни проруски линии, както и ясна заявка за протурски линии.

„Местан обясни, че българският етнически модел трябва да се разпространява по света и това е била темата на срещата, но това е трудно да се приеме. Турският президент се среща с представител на една политическа сила, преди да се е срещнал с българския президент или с българския министър-председател. Това е ясен знак, че ДПС ще се трансформира отново и че ще се раздели с модела „Пеевски", смята Антоний Гълъбов.