"Можем да прехвърлим дела на общината в "Топлофикация"-София обратно на държавата".

Така столичният кмет Бойко Борисов коментира идеята на министър Петър Димитров за допълнително финансиране на столичната топлофикация с пари от общинския бюджет чрез увеличаването на дела на общината в дружеството, съобщава БТА.

В Борисовата градина, непосредствено до езерото "Ариана", Борисов откри бюст-паметник на Паисий Хилендарски.

Инициативата е на в. "Стандарт". Присъстваха министърът на културата Стефан Данаилов, кметът на София Бойко Борисов, главният редактор и собственикът на вестника Славка Бозукова и Тодор Батков.

Според Борисов, министърът на икономиката се опитва да прехвърли вината за състоянието на "Топлофикация"-София върху общината.

Според кмета на София дълговете са резултат на лошите договори за доставките на газ.

"Когато на входа имаш "Булгаргаз", който вдига цените, а на изхода Държавна комисия, която не прави това, няма как "Топлофикация" да не задлъжнява", каза той.

По неговите думи - никой не може да накара общината да прехвърли пари от малкия си бюджет на едно дружество, потъващо вследствие на лоши договори.
"София е дала 1 млрд. лв., които са отишли в излишъка. От тях да извадят и да компенсират", поиска Борисов.

Столичният кмет попита защо държавата компенсира "Кремиковци", където работят 5 хил. души, а не компенсира дружество с 500 хил. работници.

По неговите думи - там е далаверата на управляващите: "Защото от "Кремиковци" източват по 15 - 20 млн. на месец".
Според него популизмът на управляващите е невероятен - Вчера Станишев обяви, че държавата е платила транспорта на балите с боклук от София до Пловдив.
Що за лъжи са това? - Ще им пратя фактурите да си ги залепят на вратата на Министерски съвет,
закани се кметът.

Припомняме, че вчера министърът на икономиката Петър Димитров заяви, че най-бързото и просто решение на проблема с дълговете на столичната Топлофикация е Столичната община да вдигне капитала на дружеството със 70 млн. лв. като държавата ще намали своя дял в собствеността на топлофикация.

Преди дни Булгаргаз предложи Столичната община и държавата да изкупят изцяло или частично дълговете на "Топлофикация" до края на септември.