Най-малко 44 души са убити, а над 50 ранени при експлозия, която разтърси претъпкана шиитска джамия в Пакистан, съобщава „Ройтерс". Насилието на сектантска основа расте.

Атаките срещу религиозните малцинства в Пакистан се увеличават. Радикални сунитски групировки често нападат шиитски джамии, тъй като в посещаващите ги съзират неверници.

Полицията съобщава, че не е ясно какво е причинило експлозията по време на петъчната молитва в джамия в центъра на Шикарпур в южната провинция Синд.

Част от джамията се е разрушила след експлозията. Някои от ранените са били затрупани под руините. Минувачи ги изтеглили и закарали с коли в болница.

Групата „Джундуллах", която се е отцепила от пакистанските талибани и миналата година обяви подкрепата си към „Ислямска държава" в Сирия и Ирак, пое отговорност.

„Нашата цел беше шиитската общност (джамия). Те са наши врагове", каза говорителят на „Джундуллах".

Представител на регионалната полиция заяви, че експлозията вероятно е причинена от взривно устройство, въпреки че пред пакистанската телевизия няколко местни жители заявили, че са видели мъж, който носел жилетка с експлозиви.