Изплащането на компенсации за България за замърсяването на река Дунав от рафинерията "Прахово" не може да бъде тема на днешната среща във Виена между представители на Сърбия, Румъния и България.

След края на срещата стана ясно, че въпросът е правен, а не технически и като такъв подлежи най-напред на правна експертиза, съобщи БНР.

Според зам.-министъра на околната среда и водите Любка Качакова обаче е добра новина самият факт, че България е успяла да вкара въпроса за разработката на механизма "извършителят плаща" в дневния ред на Дунавската комисия. 

В срещата участва и Филип Велер - изпълнителен секретар на Секретариата на Дунавската конвенция, съобщиха от министерство по опазване на околната среда и водите. Той е поел ангажимент да се организира среща между юристи от трите държави с участието на експерти и от Секретариата, които да обсъдят всички правни аспекти на исканията за компенсации.

България и Румъния поискаха да им бъдат покрити разходите за почистване на замърсяването. За българската страна сумата е 1,5 млн. лева, а за румънската - 300 хиляди евро. Велер пое.

Сърбия споделя искането на България и Румъния за компенсации, тъй като рафинерията в Прахово е частна компания, която нарушава и сръбските екологични закони, посочи още още Любка Качакова, което според нея теоретично ни дава картбланш да отнесем въпроса до съд извън рамките на Дунавската конвенция.
Качакова уточни, че решението за това трябва да вземе българското външно министерство, тъй като въпросът е политически.

Самата Сърбия ще инициира правни действия срещу рафинерията, тъй като има и подозрения, че замърсяването през октомври е дело на контрабанден превоз. Заместник-министърът  подчерта, че страната ни е готова да помогне на Сърбия да реши проблема си с "Прахово".

Представителят на Сърбия информира, че системата за ранно предупреждение в Прахово е била разрушена по време на военните действия и в момента не функционира. България е настояла Сърбия да се обърне към Секретариата на Дунавската конвенция, ако е необходимо да получи подкрепа за възстановяването на системата.

В началото на другата година експерти от трите страни ще посетят рафинерията в Прахово.

Договорено е освен това при подобни инциденти в бъдеще да се извършват съвместни пробонабирания от комисии от трите страни.

България е настояла да се направи оценка на риска в Прахово и да се набележат действия за минимализиране на този риск. Страната ни настоя още Секретариатът да окаже техническа помощ на Сърбия за оценката на риска.